In onze markt en in deze tijd moet je voorop blijven lopen. Wat vandaag nieuw én in is, kan morgen al weer oud en uit zijn. Mensen vragen ons daarom weleens: hoe blijven jullie vernieuwen? Wat is het geheim achter die nieuwe producten…? Een echt geheim is er niet. Innovatie begint meestal bij goed om je heen kijken, slim combineren en luisteren naar je gebruikers.
De opblaasberg
Recent was ik met collega’s op reis in het Midden-Oosten. In een stad bezochten we een prachtig nieuw Family Entertainment Centre. Het was echter een enorme opblaasberg (die we bij toeval verderop tegen het lijf liepen) die onze aandacht trok. Het was bedoeld als kunstobject, maar wij zagen hier meteen een speelvorm in. Wij maken al iets soortgelijks met onze airtrampolines. Maar dit was een organische vorm, met de looks en de vormen van een landschap.
Trends spotten
Terwijl je dit ziet ga je meteen denken…: zouden wij hier in onze branche ook iets van kunnen maken? En zagen we op andere plekken ook al niet van die organische vormen? Het begin van een trend misschien…? Meteen bij thuiskomst zijn we met onze R&D-afdeling om tafel gegaan. En we kwamen tot interessante ideeën. Wat het resultaat is, houd ik nu nog even geheim. Maar dat we binnenkort een ontzettend mooi en vernieuwend product hebben, staat vast.
Innovatie en de sport
Veel van de innovaties komen voort uit sectoroverstijgend werken. Zo hebben we voor het turnen, schaatsen en shorttrack vernieuwende producten gemaakt. Hiervoor werken we nauw samen met topsporters, trainers en bonden. Een kwestie van goed luisteren naar hun ervaringen en feedback. Deze feedback is voor ons waardevol omdat onze lucht- en schuimgevulde producten in de topsport tot het uiterste worden getest.
Shorttrack: freestanding padding
Zo krijgen we dankzij Jeroen Otter, trainer van het nationaal shorttrack-team, geregeld te horen wat er bij de shorttrackers speelt. Ze beoefenen een sport waarbij hoge snelheden worden gehaald. Vallen is een onderdeel van de sport. Rondom shorttrackbanen leggen we vaak paddingsystemen aan die tegen de bestaande ijshockey-boarding komen. Dit is een vaste boarding die niet wijkt wanneer een schaatser hiermee in aanraking komen. De padding die wij ervoor plaatsen wordt dus beperkt door de boarding die erachter staat.
Een 100% veilig gevoel
Het gevoel dat er een harde wand achter de paddingen zit, kan bij een topsporter tot mindere prestaties leiden. Dit onveilige gevoel wilden wij voor de volle 100% wegnemen. Zo ontstond het freestanding paddingsysteem. Omdat er geen harde boarding achter zit, heeft de padding de ruimte om met de val mee te bewegen. De impact van de crash wordt optimaal geabsorbeerd. Een systeem waarbij de topsporter het uiterste uit zichzelf durft te halen.
Van tumble-track, kantelkubus naar afdeksystemen
Soms is vernieuwen een kwestie van slim combineren. Wat we in de topsport bedenken, is vaak goed toepasbaar in de leisure en de industrie. Zo ontwikkelden we voor de turnsport luchtdichte tumble-tracks. Deze verwerkingstechniek stelde ons weer in staat om een leuk idee dat een klant voor een teambuildingproduct had, te realiseren. De ‘Flipit’, een spectaculaire luchtdichte kantelkubus voor meerdere personen.
Niet veel later zijn we met dezelfde techniek waterdicht gaan produceren. Hierdoor konden we revolutionaire afdeksystemen voor het afdekken van ruwvoer voor de agrarische industrie maken. Een innovatie waar we in 2017 de Agribex innovatieprijs mee wonnen: maar wel gerealiseerd vanuit onze turnproducten.
Vernieuwen
Zo zoeken we bij Sidijk continu naar vernieuwing. En ja, het blijft een uitdaging om hierin voorop te lopen. Maar wel een leuke… Zeker omdat de inspiratie voor vernieuwing vaak dichterbij is dan je denkt.
Klaas Siderius
Managing Director