Wij zoeken collega’s! Bekijk onze vacatures hier

Vakmensen in eigen huis opleiden: ‘industrieel naaien is sexyer dan mensen denken..’

Bij Sidijk werken zo’n dertig industrieel naaiers om luchtkussens en schuimgevulde producten mogelijk te maken. Een vak apart. Er zijn maar weinig mensen die dit werk goed kunnen. Het vraagt om inzicht én ervaring. Om handigheid met machines. En vaak ook om fysieke kracht. Een combinatie van skills die lastig te vinden is.

Afstand tot de arbeidsmarkt
Daarom zoeken we bij Sidijk altijd naar vakmensen die dit werk willen én kunnen doen. Omdat er praktisch geen school is waar je dit vak kunt leren, leiden we mensen zelf op. Onlangs zijn we hiervoor een interessant project gestart met de gemeente Heerenveen. Hierin bieden we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om het vak te leren. En om eventueel door te groeien naar een vaste baan.

Twee mensen vinden baan
En dat is win-win. Onder goede begeleiding laten we mensen kennis maken met het vak. Ze gaan eerst aan de slag met het eenvoudiger werk: het naaien van boardings of halffabricaten voor luchtkussens. Ze leren omgaan met het materiaal, de machines. En ze doen repeterend werk waarbij de werkdruk niet heel hoog is. Als de samenwerking bevalt, gaan we met mensen verder. Op deze manier hebben al twee mensen een vaste baan bij Sidijk gekregen.

Handen vrij
Ook intern is het een mooie oplossing. Voor het eenvoudiger werk hebben we meer capaciteit in huis. Dit betekent dat we onze ervaren mensen vrij kunnen maken voor de complexe projecten. Neem onze luchtkussen. Dit is allemaal maatwerk: elk project is anders. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met een enorme valmat voor een skipiste. Twintig meter breed, anderhalf meter hoog en vijftig meter lang. Als industrieel naaier moet je hiervoor je tekeningen kunnen lezen. En je moet per onderdeel precies weten waarmee je bezig bent.

Best sexy
Inmiddels bieden we zeven mensen een leerzame ervaringsplek. En er zit zeker talent tussen. Het leuke is dat je mensen echt enthousiast kunt maken voor dit werk. Nee, industrieel naaien klinkt in eerste instantie niet als een heel ‘sexy’ beroep. Maar dit verandert wanneer mensen zien dat je bij ons mooie, sportieve en hippe producten maakt. Dat je echt iets tastbaars realiseert. Dan gaat er vaak een wereld voor ze open.

En met die wereld laten we mensen graag kennis maken…

Bert-Jan Netjes
Production Manager

Deel deze pagina
Wij helpen jou graag!

Heb jij een vraag? Neem contact op
met een van onze experts.
Stel jouw vraag

Aanmelden nieuwsbrief

Ontdek inspirerende projecten,
concepten en meer!
Inschrijven