Wij zoeken collega’s! Bekijk onze vacatures hier

Family Entertainment Center: voor elck wat wils…

‘Voor elck wat wils’. Een eeuwenoud Nederlandse zegswijze, maar tegelijkertijd het basisprincipe van een opkomend fenomeen: het Family Entertainment Center. Speelplezier voor het hele gezin. Een plek waar kleuter én tiener zich een hele dag kunnen vermaken. Maar waar je ook met collega’s terecht kunt zonder dat iemand zich maar één moment hoeft te vervelen.

Play, eat and party
Het Family Entertainment Center (FEC) is op de Amerikaanse markt al langer bekend. In feite is elk FEC een clustering van activiteiten. Denk aan een combinatie van een bowlingbaan met trampolinepark, escaperoom én een kinderspeelhoek. Vaak zijn deze attracties gebouwd rondom een foodconcept. ‘Play, eat and party’, zoals ze in de States zeggen.

Family Entertainment Center: totaalconcept
Alle attracties vormen één totaalconcept dat voor zoveel mogelijk verschillende doelgroepen toegankelijk is. Ze bieden diversiteit, verrassing én zijn in één dag te beleven. Elk concept heeft z’n eigen invalshoek. Vaak is deze cultureel bepaald. Zo zie je in de Verenigde Staten vaak gokspelletjes en Arcade Games. In Nederland ontwikkelen FEC’s zich vooral uit bestaande standalone attracties.

MAXX Veenendaal
Een mooi voorbeeld van een Family Entertainment Center op Nederlandse leest geschoeid, is The Maxx in Veenendaal. Je vindt er onder meer een kartbaan, lasergames, escape rooms, glowgolf en een trampolinepark. Interessant ook zijn de mogelijkheden die The Maxx benut om bezoekers tot herhaalbezoek te verleiden. Denk aan het delen van scores op Facebook of Insta, maar ook aan gratis tickets bij een highscore.

Succes gegarandeerd?
Als je het hebt over Family Entertainment Center, denk ik weleens terug aan mijn vader. Aan de tijd dat hij bij ons thuis een tekening voor een nieuw luchtkussen op de keukentafel had liggen. Hij wist dat hij met dat idee een jaar vooruit kon. Succes gegarandeerd. Jong en oud, waar dan ook in Nederland, lieten zich nog lange tijd verrassen met zo’n nieuw luchtkussen. En dan hebben we het over dertig jaar geleden.

Meer aanbod, hogere verwachting
De tijden zijn veranderd. Het aanbod is groter, het verwachtingspatroon hoger. Een blijvend succesvol concept uitdenken is best ingewikkeld. Dé formule bestaat namelijk niet. Je kunt je FEC thematiseren: in een regenwoud- of ruimtethema gieten met dito attracties. Maar ook kiezen voor een industriële look and feel (zoals we in Musqat in Oman hebben gedaan).

De mogelijkheden zijn eindeloos. Daarom zijn we bij Sidijk een Innovatie-team gestart. Hierin brengen we onze kennis van sport en leisure bijeen. En we zoeken samenwerking met partners. Zodat we alle ingrediënten voorhanden hebben om eigentijdse, onderscheidende en verrassende concepten te ontwikkelen. Voor ‘elck wat wils’ dus, maar dan helemaal van deze tijd.

Deel deze pagina
Wij helpen jou graag!

Heb jij een vraag? Neem contact op
met een van onze experts.
Stel jouw vraag

Aanmelden nieuwsbrief

Ontdek inspirerende projecten,
concepten en meer!
Inschrijven