Nieuwe norm: enorme sprong naar veiliger trampolineparken

15 november 2017

Trampolineparken, ze worden steeds populairder. Maar hoe zit het met de veiligheid van deze parken? Kun je er als bezoeker vanuit gaan dat een Nederlands park 100% veilig is, dat de juiste producten en materialen worden gebruikt? Dat personeel goed geïnstrueerd is en dat de inrichting aan alle kwaliteitseisen voldoet? Niet altijd… maar daar komt verandering in.

Normcommissie
Sinds vorig jaar nemen we met branchegenoten deel aan een normcommissie. Hierin zetten we afspraken op papier over de veiligheid van trampolineparken. Best bijzonder. Strikt genomen is een trampolinepark een sportvoorziening. Hiervoor zijn wettelijk gezien geen veiligheidseisen nodig. Maar samen met onze branchegenoten voelen we ons wel verantwoordelijk voor de veiligheid van bezoekers. Daarnaast willen we een duurzame markt creëren. Vandaar dit initiatief.

Wildgroei dreigt
Want, uniforme regels zijn geen overbodige luxe. Vanwege de populariteit van trampolineparken, komen er steeds meer verschillende producten op de markt. Wildgroei dreigt. We zien dat lang niet alle materialen en producten van dezelfde kwaliteit zijn. Hierdoor komt de veiligheid in het gedrang. In Engeland kunnen ze erover meepraten. Uit onderzoek bleek dat het risico op een blessure na bezoek aan een trampolinepark steeg.

Ongevallen voorkomen
Het was voor de Britten aanleiding om als eersten in Europa afspraken en normen vast te leggen over de veiligheid (Ook hier was Sidijk bij betrokken). Sinds de invoering van die normen daalde het ongevallenrisico enorm. Na de Britten neemt Nederland nu het initiatief met uniforme afspraken. We conformeren ons al naar de Amerikaanse ASTM-norm. Maar deze is, mede dankzij een ander metrisch systeem, soms lastig vertalen naar onze situatie.

Van materiaal tot personeel
Samen met het NEN-instituut en producenten en ondernemers maken we nu afspraken voor de Nederlandse markt. Waar we zoal over discussiëren? Materialen, indeling, veiligheidsvoorzieningen, brandveiligheid. Maar we stellen ook eisen aan de bekwaamheid van personeel. Hoe instrueer je bezoekers? Wat doe je bij materiaalbeschadiging en hoe zorg je voor veilig gebruik van trampolines?

In een jaar tijd hebben we enorme sprongen gemaakt. De norm krijgt vorm en wordt begin volgend jaar aangeboden aan de NEN. De kans is groot dat de norm in de loop van volgend jaar wordt geactiveerd. Hiermee leggen we de veiligheidslat niet alleen hoog, maar ook vast. Goed nieuws. Voor onze branche, maar bovenal voor de bezoekers van trampolineparken.

Hinke Slump
Project Coordinator

Klaas Siderius
Managing Director

Deel deze pagina

Nieuwste blogs

Alle Blogs