Waar gespeeld of gesport wordt, raakt wel eens wat beschadigd. Dit geldt ook voor luchtkussens. Steenslag, vandalisme, intensief gebruik: een scheurtje, krasje of gaatje is soms zo gemaakt. Gelukkig kun je kleine beschadigingen vaak zelf verhelpen. Het PVC-doek van een luchtkussen leent zich hier uitstekend voor. Dit scheelt extra reparatiekosten en een ritje naar onze werkplaats.
Schade aan de stiknaden? Dán naar de werkplaats
Voordat we iets dieper ingaan op het herstelwerk, willen we je er wel op wijzen dat er één type beschadiging is dat je niet zelf kunt herstellen: schade aan de stiknaden. Een stiknaad kan niet gelast of gelijmd worden. Dit moet écht opnieuw genaaid worden om het luchtkussen sterk en veilig te houden. En dat kan alleen onze reparatieafdeling verhelpen.
Zelf herstellen
Geen schade aan de stiknaden, maar aan het PVC-doek? Dan zijn er twee mogelijkheden om deze beschadigingen te repareren. Lassen met een föhn (hier heb je wel een hete lucht-apparaat voor nodig) en lijmen met speciale PVC-lijm. Lijm en een extra stukje PVC-doek vind je in het reparatiesetje dat je bij de levering van het luchtkussenproduct hebt gekregen.
Twee technieken in beeld
Op de onderstaande afbeeldingen zie je hoe je met deze twee technieken een beschadiging zelf eenvoudig kunt herstellen. Deze afbeeldingen komen uit een presentatie voor ijsmeesters voor het repareren van boardingen: maar ze gelden net zo goed voor het herstellen van een luchtkussen.
Eerst lucht eruit…
Belangrijk is altijd om de lucht uit het luchtkussen te laten lopen voordat je gaat repareren. Hierdoor kun je de kapotte delen netter herstellen. Het mooiste is om een reparatie van binnenuit te doen. Als de binnenruimte van een luchtkussen groot genoeg is, kun je erin kruipen. Binnenstebuiten keren kan natuurlijk ook, maar bij de grotere luchtkussens is dit lastig. In verband met de rook ontwikkeling kan een reparatie van binnenuit niet worden gelast, maar zul je dit met PVC-lijm moeten verlijmen.
Lukt het niet om van binnenuit te repareren? Kies dan voor een reparatie aan de buitenkant. Uiteraard kun je, voordat je begint, met repareren altijd even vragen bij Sidijk over hoe je het beste een beschadiging kunt aanpakken.
Yoran Wijkstra
Sales
Optie 1. PVC doek lassen met een föhn
Benodigdheden: Heteluchtapparaat met breedsleufmondstuk, aandrukrol, nette (houten) ondergrond
Stap 1. Knip een stuk doek ter grootte van de scheur, laat de föhn intussen opwarmen
Stap 2. Rond de hoekjes af
Stap 3. Leg het stuk doek over de scheur(en)
Stap 4. Zet de roller in het midden op het doek, zodat de fohn het doek niet weg blaast
Stap 5. Ga met de fohn onder het doek vanaf het midden naar de kant toe,
Stap 6. en volg deze met de roller
Stap 7. Trek de zijkanten los tot aan de lasnaad
Stap 8. Plaats de roller op het gelaste deel, en ga weer met de fohn onder het doek. Ga met de fohn bij de zijkanten langs en laat de roller volgen.
Optie 2. PVC doek lijmen met Saba PVC-lijm
Benodigdheden: Saba PVC-lijm, aandrukrol of lepel, nette (houten) ondergrond
Stap 1. Afhankelijk van de grootte van de scheur, knip een stukje doek uit welke min. 3 cm. vrije lijm ruimte rondom de scheur heeft.
Stap 2. Bestaande en onderliggende plakkers verwijderen, bijv. middels aceton.
Wees voorzichtig met aceton, omdat dit het PVC doek kan beschadigen.
Stap 3. Lijmoppervlak zo goed mogelijk schoonmaken en ontvetten.
Stap 4. Plakker uitknippen, rondom iets groter aanhouden dan huidige plakker.
Stap 5. Eventueel met tape lijmoppervlakte afplakken.
Stap 6. Lijm aanbrengen op beide delen en laten drogen totdat deze droog aanvoelt.
Stap 7. Plakker aandrukken met bijv. een lepel, van binnen naar buiten de lucht eruit.
Stap 8. Dan gewicht op plakker plaatsen, let op dat deze (qua kleur) niet afgeeft op de baan.
Stap 9. 24 uur laten drogen met gewicht erop.
Stap 10. Eventuele lijmresten rondom met aceton weg poetsen.
Stap 11. Het product is weer klaar voor gebruik.