Wij zoeken collega’s! Bekijk onze vacatures hier

De keuring van trampolineparken: hoe zit het nu eigenlijk?

Er is momenteel veel te doen rondom de veiligheidsnormen van trampolineparken. Maar aan welke eisen moet je als exploitant nu voldoen? Wanneer jouw trampolinepark gebouwd is aan de hand van de Amerikaanse/Engelse normen, voldoe je dan wel of niet aan de eisen van het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen (WAS)? En zo ja, wat betekent dit dan? Dit blog geeft je antwoord op deze vragen.

Internationale norm
Als het gaat om trampolineparken staat veiligheid bij ons altijd op één. Daar dragen we bij Sidijk actief aan bij. Zo nemen we met branchegenoten deel aan meerdere normcommissies in Nederlands én internationaal verband. Onlangs hadden we in Frankfurt een meeting over de ontwikkeling van een eenduidige internationale ISO-norm. We zaten hiervoor aan tafel met experts van over de hele wereld.

Een technische aanbeveling voor Nederland
Parallel aan dit normtraject hebben we binnen de Nederlandse commissie aan een Nederlands Technische Afspraak (NTA) gewerkt. De NTA heeft niet de status van een NEN-norm, maar is een aanbeveling. Deze kan als basis voor certificatie dienen. Het is in elk geval een document waarmee we als branche laten zien actief bezig te zijn met de veiligheid van trampolineparken en hoe wij aankijken tegen de veiligheid van trampolineparken.

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
Dit geluid vinden we belangrijk. Zeker nu de NVWA heeft gesteld dat trampolineparken onder het WAS vallen en hiermee als speeltoestel worden aangemerkt. Hierdoor ontstaat in vergelijking met de rest van de wereld een unieke situatie. Zo is niet duidelijk of ‘voldoen aan de ISO-norm’ straks wel genoeg is om ook te voldoen aan de WAS.

Het doel van het WAS is om de veiligheid van spelende kinderen te borgen. Maar het WAS is niet opgesteld met trampolineparken in het achterhoofd. Hierdoor is het niet altijd helder wat de eisen zijn om een trampolinepark goedgekeurd te krijgen onder het WAS. Dit komt voornamelijk door onduidelijkheid over operationele veiligheidseisen. Ook bevat het WAS andere technische eisen: bijvoorbeeld op het gebied van beknellingsgevaar.

We helpen je aan een WAS-proof oplossing
Uiteindelijk zijn hierdoor de nodige aanpassingen nodig om een trampolinepark goedgekeurd te krijgen. Dit zijn geen ingrijpende aanpassingen, maar ze zijn wel van belang om aan het WAS-certificaat te voldoen. Uiteraard stellen we bij Sidijk alles in het werk om je aan dit certificaat te helpen. Bijvoorbeeld door op het gebied van netten en zeilringen met een WAS-proof oplossing te komen.

Tot slot. Welke norm we ook volgen; veiligheid is én blijft ons speerpunt. Vanuit onze afdeling Quality & Safety blijven we de ontwikkelingen volgen en onze kennis delen. Dus heb je vragen over het WAS, de keuring van trampolineparken en bijbehorende normen? We helpen je graag verder.

Niels Nieuwland
Quality & Safety Officer

Deel deze pagina
Wij helpen jou graag!

Heb jij een vraag? Neem contact op
met een van onze experts.
Stel jouw vraag

Aanmelden nieuwsbrief

Ontdek inspirerende projecten,
concepten en meer!
Inschrijven